Hummus

L’hummus, és una amanida o plat fet a base de puré de cigrons, amb suc de llimona, crema Tahina, (pasta de llavors de sèsam) i oli d’oliva, que segons la variant local, pot portar a més, altres ingredients com alls, pebre vermell, blanc, i/o negre, julivert, comí, coriandre,  etc… És un plat molt popular al llarg i ample de tot l’Orient Mitjà, inclosos Israel, Líban, Palestina, Turquía, Grècia,  Síria, Armènia, i Xipre, encara que l’hummus de Grècia, és bastant diferent  del que es troba al món àrab i a Israel. Aquest plat, sembla tenir com a origen  l’antic Egipte, i la seva preparació era molt semblant a l’actual, servida en petites porcions sobre una peça de pa.

En àrab Hummus, significa simplement “cigró”, i en la seva forma més completa “Hummus wa Tahina”. Es a dir, Cigrons amb pasta de sèsam, o Musabbaha.

És un plat molt emprat en les cuines vegetarianes i veganes.

Jo, el faig aixi: (per uns 500 g. de cigrons cuits (o de pot)

Cigrons

2/3 alls escalivats (important si li voleu donar un gust més suau)

Suc de mitja llimona o llima

1 cullerada sopera de Tahina

Sal, pebre, i un bon raig d’oli d’oliva

Poso tots els ingredients junts, i ho bato amb el braç elèctric.

S’hi poden sucar torradetes, bastonets de pa, galetes salades, bastonets de verdures (àpi, pastanaga, endivies, etc.) També ho podem posar per acompanyar carns o peix, o el que la vostra imaginació vulgui!

Aquest cap de setmana, vaig provar de fer el mateix procediment, però amb albergínies, i un altre amb pebrots. Us he de dir, que quasi em và agradar més que amb cigrons. Molt més lleuger i gustós. També val a dir, que l’escalivada era feta a la barbacoa que hi dona aquell punt inconfusible de llenya o carbó.

Anuncis

5 responses

  1. Anna!! El teu primer post al nostre blog!!! i és xulíssim!!! A mi m’agrada també l’hummus, i m’engresco a probar el d’esbergínia i el de pebrot. El de cigrons va molt bé quan tens convidats fartanes, que així els atipes d’entrada, jejeje! Ara falta trobar Tahini per aquí, tu saps on n’hi ha???

    • Mertxe, el Tahini, el pots trobar a casa meva. Avui n’he comprat un pot per tú. Libanés, nena!!! Així que, només cal que vinguis a buscar-lo! 😉 El que và portar la Cèlia a casa desde els eeuu, era Israelí, i el que tinc jo, és Turc!!! Toma ja….!!!
      I Cèlia, saps? El que em mengaría a cullerades és el Tahini!!! Però és clar, no és una cosa que s’hagi d’endrapar d’aquesta manera…. 😦

  2. M’havía oblidat de dir-vos, que a la variant d’hummus de pebrot i albergínia, he passat de posar-hi suc de llimona.Em dona la sensació que hi lliga millor amb els llegums que amb les hortalisses.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s