Pa sense gluten 1

pa sense gluten 12

Per qüestions de salut, a casa no podem menjar gluten. Cuinar i menjar sense gluten és un repte magnífic que la vida ens ha presentat, sobretot a l’hora de fer pa, perquè el gluten és precisament allò que li dóna la consistència típica. Desprès de fer algunes proves (i llençar un parell d’experiments a la brossa), ja podem dir que hem trobat una bona recepta de pa, amb bona estructura i sabor. Per aquest pa m’he basat en el llibre Pan sin gluten…, que té diverses receptes per pa que aniré provant, però l’he canviat una mica i aquí l’explico com fer-ho amb el TMX (sempre es pot barrejar i amasar a ma, es clar). Aquest pa es fa pujar amb llevat i bicarbonat, i per això porta midons que alimenten el llevat i llimona que fa reaccionar més el bicarbonat. Estic experimentant amb altres receptes que només utilitzen bicarbonat, o res (pa àcim), que publicaré més endavant.

Ingredients:

Preferment:

  • 50 g de farina d’arròs integral
  • 50 g d’aigua bona tèbia
  • 15 g de llevat fresc o un sobre de llevat sec (per exemple, llevat per pa Maizena)

2ª part:

  • 135 g de farina d’arròs blanc
  • 165 g de farina d’arròs integral
  • 150 g de midó de yuca dolç (o bé fècula de patata, o les 2)
  • 100 g. de farina de mill
  • 35 g. de farina de quinoa (aquestes dues es poden variar, amb teff, ametlla, sigró, fajol, mill…)
  • 30 g de psyllium
  • 3 cullerades de sucre panela
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 culleradeta de bicarbonat sòdic

3ª part:

  • 60 g. d’oli d’oliva
  • 560 ml d’aigua
  • 1 cullerada de suc de llimona (per impulsar el bicarbonat)

Preparació:

Barregem els ingredients del preferment en un bol, remenem bé, tapem amb film tranparent i deixem reposar una 1.5 h, fins que faci escuma. Es pot fer d’una altra manera més ràpid, posat una cullerada de farina, una de sucre i el llevat. Així amb el sucre, en 20 minuts ja haurà reaccionat. La diferència de farina i aigua l’haurem d’afegir als ingredients, en aquest cas.

Posem tots els ingredients de la segona part i els barregem a velocitat 6 uns segons.

Afegir l’oli i l’aigua i amassar 10 minuts.

Afegir el preferment i amassa 2 minuts més.

Afegim la llimona i amassem 2 minuts més.

Tapem el got (o el bol) amb film i deixem que levi durant una hora. Idealment hauria de doblar el volum. Millor si fa caloreta.

Passat aquest temps, aboquem la barreja en un motlle, que podem forrar amb paper de forn, i sucar amb oli i farina. Hem d’anar amb molt de compte de no desgasificar la massa.

Pre-escalfem el forn a 200º mentres deixem el pa levar 30 minuts més (molta paciència!).

Enfornem durant 60 minuts a 180º amb un recipient amb aigua dins, perquè la molla sigui cruixent.

Traiem del forn i deixem refredar. O potser us l’anireu menjant calentó!

pa sense gluten 1

Aquest pa aguanta 4 o 5 dies a la nevera, i es pot congelar a llesques per anar-lo consumint.

 

 

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s