Pa sense gluten II

Ingredients:

  • 230 g de farina d’arròs integral
  • 100 g de farina d’arròs blanc (podem variar la proporció amb l’anterior)
  • 270 g de farina de civada (sense gluten)
  • 135 g de tapioca (midó de mandioca)
  • 60 g de farina de fajol
  • 60 g de farina de mill
  • 60 g de farina de quinoa (es pot variar les proporcions d’aquestes tres darreres farines fins a sumar 180 g)
  • 40 g de psyllium
  • 5 g de llevat sec per pa o 20 g de llevat fresc (si usem aquest, podem començar fent un preferment amb 60 g de farina d’arròs integral i 100 g d’aigua que restarem del total)
  • 20 g de sal
  • 850 g d’aigua

Preparació:

Pesem tots els ingredients secs i els barregem bé, al TMX vel. 6 durant 1 o 2 minuts, o bé en un bol amb una espàtula.

Afegim l’aigua (i en cas que utilitzem llevat fresc, el preferment també). Barregem tot bé uns segons a vel. 6 i després 5 minuts a vel. espiga. Parem, baixem la farina enganxada a les parets amb l’espàtula i amassem fins que sigui homogènia.

Si ho fem a mà, remenem amb l’espàtula fins a tenir una massa homogènia. És bastant enganxosa, no es fa bé amb les mans. No cal fer un amassat com amb el pa de blat, només barrejar-ho tot molt bé.

Posem-ho en un bol, i tapem amb un drap net. Deixem reposar durant 1,5 h, depenent de la temperatura ambient, fins que dobli el volum.

Forrem un motlle gran de pa amb paper de forn i aboquem la massa, ajudant-nos amb l’espàtula per escurar el bol i donar-hi forma de pa, tan llisa com sigui possible, sense aixafar la massa, per no treure l’aire. Opcionalment, podem fer-hi uns talls a la part superior.

Tapem amb el drap de nou i deixem que levi una horeta més, fins que hagi augmentat el volum un terç, més o menys.

Mentrestant, podem anar pre-escalfant el forn a 180º.

Enfornem 100 minuts a 180°.

Traiem del forn, del motlle i del paper. Deixem refredar, almenys 30 minuts, sobre una reixa.

Un cop encetat, el podem guardar a la nevera, embolicat en un drap o una bosseta de cotó, i és bo durant una setmana, pel cap baix. També el podem tallar a llesques i congelar-lo. Quan en vulguem menjar, només caldrà descongelar-lo a la torradora.

Aquest és un pa força gran, podem reduir les quantitats a la meitat o fer-ne un terç, és clar.

Bon profit i salut!

Deixa un comentari