Xató

Aquesta recepta, típica de la zona del Garraf i el Penedés, és una meravella i ara és temporada, perquè tenim escarola a l’hort i ametlles. És saludable, suculenta i sofisticada.

Ingredients salsa:

  • 100 g d’ametlles / avellanes
  • 1 tomàquet escalivat o 80 g de conserva de tomàquet
  • 3 cloves d’all escalivat
  • 3 cullerades de vinagre
  • 1 nyora
  • 1 pebrot xoricer
  • 1 culleradeta de sal
  • 200 g d’OVE
  • bitxo picadet
  • 1 llesca de pa fregit o torrat

Ingredients amanida:

  • Escarola
  • Bacallà dessalat
  • Tonyina en conserva
  • Anxoves
  • Olives negres

Preparació:

Prèviament, haurem escalivat el tomàquet i les cloves d’all.

Mitja hora abans posem la nyora i el pebrot en remull d’aigua calenta.

Posem les ametlles i/o avellanes al TMX i triturem a velocitat 8 o 9.

Afegim la resta d’ingredients (excepte l’OVE) i, amb el cistell posat per no escatxigar tot el got, triturem a velocitat 7-9.

Anem afegint pel bocal l’oli pesat prèviament, com si féssim maionesa.

Ara ja podem muntar la xatonada. Fem un bon llit d’escarola neta, hi posem el bacallà, la tonyina, les anxoves i les olives per sobre i cullerades de salsa al gust.

Cada convidat es remena el seu xató i es pot posar més o menys salsa. A la foto de dalt hi ha poqueta perquè era el primer xató pels convidats, però van acabar posant-se’n més i repetint.

Deliciós i saludable!

Deixa un comentari